Doorgaan naar hoofdcontent

Twitter volgens Wikipedia

Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes publiceren. Door de combinatie van webloggen met instant messaging wordt het soms microblogging genoemd. Twitter is opgericht in oktober 2006 door Obvious Corp, een nieuw bedrijf uit San Francisco.
De basisvraag van de dienst is "Waar ben je nu mee bezig?". Er zijn ook mensen die vooraf aankondigen dat zij bij een evenement aanwezig zijn en met anderen, al dan niet aanwezig bij het evenement, willen twitteren. Dit creëert een virtuele aanwezigheid.

Geschiedenis

Twitter is begonnen als een onderzoeksproject binnen Odeo, een site van webbedrijf Obvious van Noah Glass en Jack Dorsey, en kwam voor het eerst beschikbaar in maart 2006. Het Twitter-projectteam won deSouth by Southwest Web Award van 2007 in de categorie "blog".[1] Als dank gaf het team de volgende speech: "We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!" ("Wij willen u bedanken in 140 karakters of minder. En dat hebben we nu gedaan!") In mei 2007 werd Odeo van de hand gedaan, ten voordele van Twitter.
Twitter maakte een enorme groei door, met de daarmee samenhangende problemen door gebruikers die geen maat weten te houden en zelfs rondbazuinen wat ze eten en drinken."[2]
Prominente twitteraars zijn in de Verenigde Staten de presidentskandidaten John Edwards en Barack Obama, en in Nederland de nieuwe media-specialist Vincent Everts.[3]. Twitter werd in Nederland geïntroduceerd door Erwin Blom, hoofd nieuwe media van de VPRO en maker van o.a. het digitale themakanaal 3VOOR12.
Op 7 april 2007 werd een zwak punt in de beveiliging van Twitter aangetoond door Nitesh Dhanjani.[4] Wanneer het telefoonnummer van het slachtoffer bekend is, kan door sms-spoofing een tweet op andermans pagina geplaatst worden.
Twitter is geschreven in Ruby on Rails. Een van de leden van het Twitter-projectteam heeft zijn zorgen geuit over de schaalbaarheid van de dienst.[5]

Diensten

Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten, zogenaamde tweets, van maximaal 140 karakters lang via SMS, e-mail, IM, de Twitter-website of via een applicatie zoals Twitterific. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en eveneens bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar de default is aflevering bij alle belangstellenden.
De belangstellenden kunnen de tweets ontvangen via de Twitter website, IM, SMS, e-mail, RSS of een applicatie.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. "We Won!" March 14th, 2007 Twitter Official Blog
  2. "Friends Swap Twitters, and Frustration - New Real-Time Messaging Services Overwhelm Some Users With Mundane Updates From Friends" March 16th, 2007 Wall Street Journal
  3. Website van Vincent Everts met link naar Twitter account
  4. Twitter and Jott Vulnerable to SMS and Caller ID Spoofing April 7, 2007: Nitesh Dhanjani Blog Entry
  5. 5 Question Interview with Twitter Developer Alex Payne 29 maart, 2007

Reacties

Populaire posts van deze blog

Op zoek naar een digitaal dagboek voor Android, iOS, Windows of Chrome?

Pokémon Go tips & tricks: Vind Pokémon in de buurt en snel levellen