Doorgaan naar hoofdcontent

25 minuten voorbij? Pomodoro-tijd!

Die kookwekker in de vorm van een tomaat heb je hoogstwaarschijnlijk al geschonken aan de eerste de beste kringloopwinkel, maar hij is terug en hoe! Als Chrome-app op je Chromebox of Chromebook. Tijd voor 25 minuten Getting Things Done met een kookwekker.


TimeDoser

TimeDoser is een appje dat op de voorgrond draait (of niet) op je Chrome-desktop. Je klikt op het uitroepteken en de 25 minuten gaan in. Nadat deze zijn verstreken, moet je 5 minuten pauze nemen. Er komt dan een notificatie in beeld en geluid voorbij. Tijd om even wat anders te doen.

Naarmate je langer achter je Chrome-desktop zit te werken, moet je langere pauzes nemen. Dit is in TimeDoser makkelijk in te stellen, evenals de 'werktijden'. Even klikken op de timer, zorgt dat hij stopt met aftellen. Pauzes kun je, als je net lekker in een flow zit met je werk, overslaan zodat je deze later in kunt halen.

Uiteindelijk ben je veel beter geconcentreerd op je taak vanwege de korte tijdsblokken die motiveren om je doel te halen. Niemand die je laat afleiden in dat kleine half uur. Hop dus, naar de Chrome-winkel.


Pomodorotechniek

De Pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. De techniek is sterk gerelateerd aan timeboxing.
Bij deze techniek wordt een kookwekker gebruikt waarmee steeds periodes van 25 minuten (een 'pomodoro') geconcentreerd werken aan een taak worden afgebakend. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart, na de vierde keer mag een langere pauze genomen worden.
De techniek bestaat uit vijf stappen:
  1. Besluit welke taak je gaat doen
  2. Stel de kookwekker in op 25 minuten
  3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat
  4. Neem een korte pauze
  5. Elke vierde "pomodoros" neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)

Bron: Wikipedia

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pokémon Go tips & tricks: Vind Pokémon in de buurt en snel levellen

All-in-One Messenger: WhatsApp, Hangouts, Telegram, Slack en meer in één